Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   


Krby a kamna > Krb je dobrý, pec je lepší

Krb je dobrý, pec je lepší


janzl (2) - xxx.xxx.9.98 (?)
10.6.2013 17:19, počet návštěv: 19599
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dlouho jsem uvažoval, zda postavit v chalupě krb, či pec. Proti krbu hovořila malá výhřevnost. Krbové vložky či kamna mají sice dobrý tepelný výkon, ale neakumulují teplo. Takže pokud večer topíš je teplo, ráno se ale probudíš do zimy. Rozhodl jsem se proto pro zděnou pec. Pec má nejen výbornou akumulační schopnost, ale lze v ní péci pizzu, chléb, či maso. Pec je koncipována jako bez roštová, jako palivo slouží čistě dřevo. V případě, že pec slouží jako otopné těleso, stačí dle venkovní teploty zatopit jednou až dvakrát denně. Jako optimální se jeví ráno a večer. Základ pece je tvořen betonovou deskou a vyzděn z cihel klasického formátu. Celá konstrukce je uložena na pozinkovaném plechu. Ten zabrání roztržení základu, neboť těleso pece se při zahřátí roztahuje. Jako vnitřní světlý průřez jsem zvolil 80 cm. Pec je zaklenuta klenbou o síle 10 cm a výšce 60 cm nad topeništěm. Jako materiál jsem použili ohně vzdorný beton zhotovený z jemně mleté strusky a vysokopecního cementu. Tato betonová směs vydrží dle literatury asi do 700°C. Protože pec vytápím na teplotu pláště asi do 350°C, existuje zde dostatečná tepelná rezerva. Plášť pece o šířce 12 cm je vyzděn z šamotových cihel na běžnou maltu. Cihly je však nutno na vnější straně přisekat do přibližně kruhového tvaru. Po vyzdění jsem celou konstrukci obalil trojnásobnou vrstvou alobalu jako těsnění v případě prasknutí pláště. Na alobal jsem upevnil králičí pletivo a nanesl dvouvrstvou štukovou omítku. Do pláště pece jsem umístil teploměr do 500 °C, což je nutné pro pečení. Kromě hlavních dvířek je nutno na protější straně umístit ještě malá dvířka pro přívod vzduchu, tato musí být umístěna pod kořenem klenby. Tím se docílí dokonalé spalování dřevných plynů. Po vyhoření paliva se dvířka uzavřou.V peci lze péci pizzu, maso v litinovém prkáči, chléb a bagety. Vše jsem s úspěchem vyzkoušel. S pečiven ze supermarketu se to nedá srovnat. Když vložím do otvoru pece zásuvný plech o výšce 80 mm, potom pec funguje jako krb. Pec plně splňuje podmínky a hodí se velmi dobře i jako dodatkový tepelný zdroj k ústřednímu topení. Její celkový výkon činí asi 2,3 kW/hod.
Doba náběhu 4 hodiny při teplotě v místnosti 12 °C
V 11 hod dosáhla teplota 260°C, po uzavření dvířek a klapky klesala teplota až na 110C v 21 hod. Následující den v 6 hodin ráno 60°C, v 9 hod 50°C. Doba následujícího topení činila 2 hod.

Obrázky:
pec
pec
Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Krb je dobrý, pec je lepší


Chemický Alí (2699) - xxx.xxx.216.160 (?)
10.6.2013 19:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Krásná práce, dovolím si pouze oponovat názor o nízké akumulační hmotě krbovek. Vytvořit uvnitř obestavby akumulační hmotu (například ideálně z vyskládaných čedičových dlaždic) je pouze otázka, zda se k tomu rozhodneme, či nikoli.

Poměrně palčivou otázkou je i spotřeba paliva, která bude v režimu otevřených dvířek a uzavření klapky až po několika hodinách jistě významná.

Připojit reakci
      

Krb je dobrý, pec je lepší


host - xxx.xxx.191.136 (?)
10.6.2013 22:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Šamotová cihla stojí u Keramika Letovice 31,46 Kč/kus. Šamotové cihly jsou z hlediska schopnosti akumulovat teplo pro stavbu zděných pecí ideální materiál, k tomu všemu všeobecně dostupný.  Při spotřebě 150 až 200 cihel činí pořizovací cena 4719 až 6292 Kč. Za tu cenu lze pořídit tak akorát krbovou vložku. Žáruvzdornost šamotu je pro tyto účely ideální.Ta zadní dvířka jsou z hlediska hoření dřeva nutné. Pece na dřevo nemají rošt. Zadní dvířka přivádí do pece vzduch, což je nutné pro hoření plynů, které vznikají suchou destilací dřeva při hoření. Dřevo při hoření vydává hodně spalných plynů. Pokud se nepeče, pak se do pece naloží potřebná dávka dřeva. Až dřevo začne žhnout, pec se zavře. Ke spotřebě paliva: Moje pec má výkon asi 2,3 Kw/hod. Při topení 12 hod potřebujeme 12*2,3=27,6 Kw/den. Při účinnosti pece 70% musíme spálit 27,6/0,7=39,42 Kw, což při výhřevnosti dřeva 4 Kw/kg činí 39,42/4=9,86 kg/den. Takže asi 10 kg okor. Protože pec má světlý průměr 80 cm, stačí okory, či polena řezat na kusy o délce 60-70 cm. To se do krbu nevejde. Kromně toho tu je možnost přípravy jídel pečením. Takovou chuť nedostanete v žádné elektrické, či plynové troubě.

Připojit reakci
         

Krb je dobrý, pec je lepší


host - xxx.xxx.132.123 (?)
10.6.2013 23:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kde jste čerpal inspiraci pro tvarové řešení? Dovolená v Řecku?

Připojit reakci
            

Krb je dobrý, pec je lepší


host - xxx.xxx.207.116 (?)
11.6.2013 16:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gratuluji ke krásné zednické praci.postavil jste pěkné zděné topidlo.

Ale k těm číslum pár poznámek.Suché dřevo má cca 5kw/1kg. Po dvou letech sušení dřeva máte většinou okolo 20% vlhkost, to by odpovídalo 4kw/1kg. Dále musíte počítat komínovou ztrátu. U zděných topidel se proto staví kouřové tahy. tak se využije jejich hmotnost a předání tepla ze spalin do zděných materiálu. Muže být třeba až 6m tahu, které akumulují.(proto se topí v intervalech).Dále pokud máte velké topeniště, měl bych pochybnosti o čistotě spalování při tak malém množství dřeva(10kg). Dřevo je hodně zplynující palivo a proto chce vysokou teplotu. Tu dosáhnete tím, že bud pustíte vzduch naplno a akumulujete do tahu, nebo použijete pomalé spalování cb(kouř jde pomalu do komína).Pokud nepoužijete izolační materiály, nedojde k prohřátí topeniště s takto malým množstvím paliva v tak velkém topeništi. Vydíte to běžně při zatápění, když se kouří modrý dým z komína(nízká teplota topeniště). Aby jste čistě spaloval, musí se vám jen tetelit z komínawink

Takže pokud se kouknete na komín a stále se kouří a palivo je už napul shořené, žadné dobré učinosti a uspornosti jste se nedočkal. Dobré spalování nejlépe poznáte tak, že máte po sezoně čistý komín.Učinnost je pak daná tím, kolik tepla zustane doma a kolik pustíte z komína.

Jestli vás zajímají zděná topidla, zkuste naguglit - kachlová kamna svépomocí. Je tam na tzb-info.cz diskuze o 1500 příspěvcích o kutilském stavění.

Připojit reakci
               

Krb je dobrý, pec je lepší


host - xxx.xxx.222.64 (?)
11.6.2013 20:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tou vlhkostí máte pravdu. Podle Příručky pro truhláře má vzduchosuché řezivo v létě kolem 20%, v zimně 15%. Takže asi 4 Kw/hod. Jako dobu sušení uvádí zmíněná publikace u smrku 90-200 dní, buk 70-200 dní. Sila řeziva je ale 25 mm. Čili staré pravidlo co rok, to centimetr. Proto ty okory. Štípy potřebují daleko více. Na účinnost nehledím tak přesně. Když naložíte pec dřevem a zapálíte ono množství(10 kg) naráz, tak dostanete při rozhoření vysotý žár a tím i teplotu na ústí do komína. Takže tepelné ztráty. Když nosím okory k peci, tak to skutečně dělá asi 10 kg, možná tak 12. Když je vlhko a sychravo, dřevo nacucne vlhklost a tím se sníží výhřevnost. Takže se vyplatí přikládat menší množství postupně a kontrolovat teplotu v peci teploměrem. Topeniště jsem záměrně volil nadměrně veliké (průměr 80 cm, výška vrcholu klenby 60 cm. To jednak proto, abych tepelně nenamáhal zbytečně konstrukci(dilatace) a jednak pec slouží k pečení chleba a pizzy. Takže potřebuji naráz oheň a místo na pizzu. Co se týče čištění ten černý kruh je čistící otvor a další je v koleně kouřovodu. To fórum jsem nejen nagooglil, ale i stáhl. Hoši si tam ale odporují, zejména co se týče hafťáku. Literatura říká, že vodní sklo vahradí hydraulickou vazbu vazbou chemickou. ale až při 500 °C. Toho lze dosáhnout pouze v ohništi. Ta pec mně nadchla natolik, že budu nyní stavět další v obýváku. Bude na uhlí a dřevo, rozměry jsem vzal z publikace ing Barlach, dimenzování pecí podle délky venkovní zdi, vydané r 1925 z pověření Berlínského spolku pro úsporné topení. Protože autorská práva zanikla, mohu v případě zájmu uveřejnit tabulky průřezů a rozměry konstrukčních prvků. Tak podrobné informace nelze nagooglit opravdu nikde.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zapojenie dymovodu po vode519.10.2018444
Kamino 8 Classic3519.10.20187398
Ventil na cirkulaci otopné vody516.10.2018499
Topení koksem v krbových kamnech nebo vložce1730.9.201827216
Nové kachle netesnia530.9.20182035
Stará kachlová kamna - oprava 1520.9.20181648
Teplovodne kachle715.8.20182537
Teplo z kamen do dalsi mistnosti 1130.7.20182014
Peletová kamna KVHS326.6.20186478
Jak vést správně kouřovod? uhlopříčně x do pravého uhlu? 153.6.201811993
Krbová kamna - dvoustupňové spalování19314.3.2018538400
Výběr kamen na chalupu a lázeňská kamna492.3.201859656
kanadská krbová kamna 30620.2.2018570993
Petry - jak účinně a čistě spalovat17820.2.2018217666
Kamna club719.2.20182806
Stáložárná litinová kamna DDR 116.2.20181059
Stáložárná kamna NDR 249.2.201849580
Zkušenosti s krbovými kamny135.2.201825541
Kamna na chladnou chalupu 5025.1.201837005
Prodávají se ještě stáložárná dvoušachtová kamna? 2219.1.201821023
Čím a jak vrtat starý vyhřátý šamot?728.12.20172633
Starý kuchyňský sporák 1525.12.20175213
Krbová kamna s plotnou MBS Olympia nebo Guča Lava, máte zkušenost?1219.12.20175181
Kamna Club kouří do místnosti1023.11.20173967
Prosim o radu ohledne kamen Club1919.11.201726344
Napojení krbových kamen s teplovodním výměníkem na TUV48.11.20172187
Krbové sestavy (s obezdívkou)191.11.201711627
Dovre 310 GX vs Jotul F118 na vytapanie jurty428.10.20171860
Jak topit dřevem v Petrách26820.10.2017249598
Krbová kamna Gustav415.9.20172569
Prekročenie kachiel910.9.20173769
Renovace povrchu kamen29.9.20171783
Litinová kamna Olymp 8 nebo 12 kW38.9.20175612
Litinová krbová kamna Vilheml28.9.20176528
Ls tropic kamna211.8.20171554
Krbove sklo2918.7.201749840
Cim odizolovat palubky u kominove roury418.7.20172287
Co jsou toto za stará kamínka? 518.7.20173868
Omitnuti krbu 225.4.20172197
Krb je dobrý, pec je lepší 624.2.201719600
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů