Zdravím, i já mám tento problém. Před cca dvěma měsíci jsem naší čov TP-8EO odkalil, protože to potřebovala. Kal je na nějakých cca 50%, což je podle mě v pořádku. Po odkalení se mi ještě dělala po stranách hustá pěna, ale tu jsem asi dvakrát odebral ven a dále se už netvoří. Jenže uprostřed v dosedací komoře se mi pořád tvoří krusta kalu. Nejdřív jsem ho přehazoval do nátokové komory, ale nikam to nevedlo. Pak jsem kal z hladiny začal odebírat ven a likvidoval mimo čov. Udělal jsem to asi 3x, ale mám pocit, že se tvoří stále stejně rychle. Po úplném vyčištění středové dosedací komory (i roury, která z ní bůhvíproč kouká nad hladinu)jsem to měl chvíli otevřené a koukám, že za asi půl hodiny mi na povrchu plavou světlé vločky. Po dalších asi dvou třech hodinách už byla hladina dosedací komory plná těchto vloček. No a do týdne je tam kompaktní vrstva kalu, která samozřejmě na ponrchu zasychá a je z toho zmíněná krusta. Ale musím říct, že mám pocit, že pod tou krustou kalu je voda relativně čistá, teda aspoň soudím podle toho, co je vidět v místě přívodu bublin, kde se kal nadrží.
Dříve jsem odkaloval tak, že přijel fekál a vytáhl celý obsah čovky. Tu jsme vystříkali vodou, a vrátili z fekálu cca třetinu původního obsahu. Pak chvíli trvalo, než si všechno sedlo, ale do měcíce vše fungovalo. Letos jsem si koupil kalové čerpadlo a cca dvě třetiny kalu vytáhl na kompost. Může na to mít způsob odkalení nějaký zásadní vliv?
Pak mě ještě napadlo, že vždycky jsem používal jenom bakterie OxyBreak. Letos jak jsem se tím tak trápil, tak jsem koupil nějaké jiné. Psali na nich, že jsou jak do čov, tak do septiků. Bylo mi to divný, ale prd tomu rozumím, tak jsem je tam vrazil. Mohly by to dělat třeba "špatné" bakterie? Následně po nějaké době, když se ni nelepšilo jsem tam dal ještě dávku OxyBreak, které jsem si dojel koupit
Jinak čov nesmrdí a jak říkám, pod vrstvou kalu je i relativně čistá voda, kterou zalívám. Bohužel i do nádrže s vyčištěnou vodou se dostává nějaký kal.
Máte někdo nápad, proč se to děje případně co dělám blbě?
Předem díky pzw@volny.cz