Dobrý den všem
Před mnoha lety nám soused nechtěně strhl pramen a já se rozhodl pro prohloubení a rekontrukci studny. Navíc jsme ji chtěli začít využívat aktivněji pro zalévání zahrady a využívat jako užitkovou vodu na splachování do chalupy. Rozbor vody zjistil, že je příliš železitá a tedy není pitná. Pro naše účely to ale nevadí. Studnu jsem prohloubil (jelikož jsme v údolí, stačí nám hloubka 4 m) a vybudoval tzv prstýnky (betonové skruže, průměr 100 cm, výška 33 cm. Bohužel jsem si při rekontrukci studny neuvědomil a podcenil (každý máme ve skříni nějakého kostlivce), jak důležité je řádně utěsnit všechny plochy skruží, aby se vodní sloupec nerozléval do vnějšího okolí a samozřejmě se mi do studny také naopak nestahovala dešťovka. Tedy, když ze studny najednou odčerpám více vody (zalévání zahrady), stahuje se mi do ní mezi neutěsněnými betonovými plochami voda z okolí studně, znečištěná hlínou. Je technicky nemožné, abych studnu po vnějším obvodu obkopal a použil hydroizolaci, nebo nějakou plošnou stěrku. Ptám se tedy vás, zkušenějších, jestli neexistuje něco co bych aplikoval zevnitř studny (samozřejmě po vyčerpání vody). Potřebuji, aby se mi voda z pramene nerozlévala mezírkami do okolí studny. Vodní sloupec je cca 2,5 m. Teoreticky bych si dovedl představit nějáký silnovrstvý nátěr vnitřní strany betonu, něčeho na bázi polymeru, nebo plastu (samozřejmě, aby to nemohlo kontaminovat vodu). Děkuji za vaše rady a čas