Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   


Železo a zámečnické práce > Kalení sekery

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
takže jednoduše, ohřát na barvu ..., host, 15.8.2016
Kalení je docela složitý proces, autogen, vo..., host, 13.8.2016
tvrzením, že sekera je jen na dřevo bych si ..., host, 17.4.2012
Na příkladě vaší sekery ukazujete, jak to vy..., host, 17.4.2012
Vidím, že kalení nástrojových ocelí tř. 19 (..., host, 17.4.2012
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Kalení sekery


Chalupář (66) - xxx.xxx.236.3 (?)
13.12.2008 20:44, počet návštěv: 57757
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám 2 sekery z dob RVHP. Sklon ostří je dokonalý, hmotnost ideální, bohužel jsou vyrobené z nějaké mizerné oceli, takže když seknu do hřebíku, je na nich zub.

Má smysl pokoušet se alespoň břit zakalit "samodomo", např. strčit do kamen nebo ohřát elektrodovou svářečkou a pak rychle hodit do vody nebo oleje?

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Kalení sekery


andy.wise (328) - xxx.xxx.174.65 (?)
13.12.2008 21:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ideální způsob, jak sekeru zničit. Zkuste dát sekeru kováři, za pomoci autogenu a kalicí krve by se s ostřím dalo něco udělat, ale vzhledem k tomu, že není znám obsah uhlíku, nelze říci, jak moc bude ostří tvrdé. V kamnech akorát vypálíte z povrchu oceli uhlík a bude z toho bláto, a vnitřek pravděpodobně "zakalíte" tak, že praskne. Kalí se cca 6 mm nad ostří, a zbytek se popustí. To doma v kamnech prostě neuděláte.
Připojit reakci
   

Kalení sekery


host - xxx.xxx.96.31 (?)
13.12.2008 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mam doma take dve sekery, ale jeste predvalecne a je to vazne kvalita. Co jsem cetl tak se ma ostri ohrat na 820 stupnu a pote prudce schladit ve vode. Nakonec se ma sekera dat do trouby na 192 stupnu kvuli nejakemu vnitrnimu pnuti. Tu teplotu poznate podle barvy ostri, ale tu neznam. R.
Připojit reakci
      

Kalení sekery


Andrej Irša, A-studio Andrej Irša (50) - xxx.xxx.19.30 (?)
13.12.2008 21:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sekera by sa nemala kaliť ako iné nástroje.

Připojit reakci
         

Kalení sekery


tomast (153) - xxx.xxx.244.17 (?)
14.12.2008 10:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ad host: 96.31:

tomu procesu v troubě se říká popouštění a s vnitřním pnutím nemá nic společného (to si pletete s borosilikátem). Jde o to, nalézt kompomis mezi tvrdostí ostří a houževnatostí, která je u sekyry velmi důležitá, vždyť je to nástroj dynamicky namáhaný.

Každý typ nástrojové ocele má předepsaný typ kalicí lázně (voda popř. solanka, olej, vzduch...) a je to velmi důležitý parametr - zvolíte-li nevhodnou lázeň, ocel se vám potrhá, popraská a nástroj vyhodíte... 

Špatně popuštěná sekyra může být velmi nebezpečná - při nárazu do špalku se vám to celé rozletí...

Závěr: Sekyru bych buďto vyhodil a nebo se spokojil s tím, že se holt musí častěji přebrušovat...

Připojit reakci
            

Kalení sekery


Andrej Irša, A-studio Andrej Irša (50) - xxx.xxx.19.30 (?)
14.12.2008 15:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Popustenie je skutočne na uvoľnenie vnútorného pnutia. Ak sme kalili materiál (napríklad nástrojovú rýchloreznú oceľ triedy 19) a nechali sme ju bez popustenia, tak sa kalená súčiastka doslova rozpadla. Čím asi? Práve to vnútorné pnutie materiálu je príčinou. Popúšťaním sa zachováva tvrdosť, ale obmedzí sa pnutie...  Zo školy si niektoré veci ešte pamätám, napríklad medzné teploty 723 stupňov, alebo 910 stupňov, princíp kalenia, popúšťania, cementovania...  Ale bez znalosti vlastností materiálu a skúseností s kalením je amatérske kalenie asi na takej úrovni, ako oprava motora bankovým úradníkom. Nevylučujem, že sa to podarí ale... Sekery sa však kalia často aj pod 50 stupňov HRC (Rockwellov), tvrdosť vyšia ako 55 HRC začína byť už nevhodná, pretože dochádza k vylomeniu ostria. U sekery je totiž prijateľnejšia deformácia ostria ako zalomenie ostria pri záseku. Mnoho ľudí by chcelo mať sekeru zakalenú ako nôž, ale s nožom sa režie a so sekerou sa seká... Mám stále dojem, že predmetná sekera má vlastnosti presne také ako má mať, len majiteľ má na ňu iné požiadavky... "Vylepšenie" teda bude v tomto prípade asi "pokazenie". Skôr ako tú starú sekeru zničíte, zvážte či by o ňu nemal záujem zberateľ.

Připojit reakci
               

Kalení sekery


host - xxx.xxx.6.1 (?)
14.12.2008 16:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to je celkem jednoduchý jen to chce malou výheň a trošánko šikovnosti dělám to doma a nemá to chybu:) jak řekli předemnou zahřát nejlíp v e výhni aby se neubral uhlík a pak zakalit sekyra do vody a pak popustitnabarvu dělám to tak aby nový pilník měl co dělat nebo o malinko tvrdší

Připojit reakci
                  

Kalení sekery


J. K. (29) - xxx.xxx.176.57 (?)
14.12.2008 17:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi takhle tak jak vám to povím kalil sekery a třeba i sekáče či jiné podobmé nářadí muj děda kovář a já to dělám také tak. nejdříve si nástroj vykovu podle toho jaký uhel u něj budu potřebovat a poté kludně za tepla si na hrubo očistím třeba starým kotoučem z brusky nebo jen tak na hrubo obrousím poté ohřeju nástroj na kalící teplotu (zhruba třešňově červená) a pak kalím v oleji nebo vodě ale jenom cca 5-10 milimetru ostří a hned jak se za několik vteřin přestane kolem ostří vařit voda (v oleji je to těžší odhadnout) tak nástroj vyjmu z kalící lázně a rychle očistím (stačí kus prasklého brusného kotouče) a sleduji náběh popouštěcí barvy v okamžiku když naběhne správná barva IHNED vložím do lázně a počkám až se nástroj zchladí.A pak již jenom nástroj nabrousím

POZOR velmi záleží na složení materiálu jsou oceli které se po vykování nekalí jsou samokalitelné například některé oškrty či sekáče do pneumatických kladiv

Podívejte se na tyto stránky je zde pěkně popsána problematika kalení a popouštění

Připojit reakci
               

Kalení sekery


andy.wise (328) - xxx.xxx.174.65 (?)
14.12.2008 18:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Andreji, chci jen něco napsat ke kalení rychořezné oceli. Rychořezná ocel obsahuje fosfor, který ji zkřehčuje, a to proto, aby se při obrábění dobře odlamovala špona. Právě kvůli vyššímu obsahu forsforu se nemá kalit, protože pak se stane přesně to, co jste popsal, rozpadá se.

Jinak to dělám přesně tak jako J.K. Jen nekalím v oleji. A pokud se kalí v něčem jiném než v oleji, nesmí být voda, či solanka, nebo krev ani trochu mastná nebo znečištěná. Tím lze kalení velmi snadno zkazit. Jinak by se ostří sekery (kalače) mělo po určitém stupni opotřebení vykovat a zakalit, jinak to bude za chvíli motyka, se kterou se člověk zbytečně nadře.

Připojit reakci
                  

Kalení sekery


Andrej Irša, A-studio Andrej Irša (50) - xxx.xxx.19.30 (?)
14.12.2008 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Andy, náš majster nám to na praxi zakalil práve z toho dôvodu aby ukázal to pnutie. Z jedného dňa do druhého sa to rozpadlo. Stavebná a strojová vydržali, pružinová sa rozbila nárazom o zverák. Potom som pracoval už len s tou pružinovou 14 260 (dláta) a aj tú som si dával kaliť do pružinárne na Brezovej pod Bradlom. Už mi je tá technológia veľmi vzdialená, ale to kalenie nie je zasa tak jednoduché. Viem, že niekomu stačí nahriať a zakaliť od oka, bez skúseností, popustiť od oka, a sú spokojní, ale to je rizikové. Ja by som tú sekeru jednoducho nechal tak. Neverím ani tomu, že sa jedná o nekvalitný materiál. Sekera je výrobne náročnejšia a cena materiálu s porovnaním s pracnosťou je zanedbateľná. Niekedy sme počítali rozdiel na dláte nedzi dvomi oceľami a rozdiel bol u tyčoviny priemeru 6 mm tuším dve koruny. Dláto stojí ale pár stovák. Takže úspora "lacnejším" materiálom mi pripadá dosť nereálna.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Inventory Omicron, Kühtreiber, Jasic288.10.201714587
Poškozené lože411.7.20177122
Vyvýšený chodníček s rádiusem120.6.2017398
Šnekové převodovka 214.6.2017981
Spojka pro motor a převodovku 11.6.2017662
Sklápěcí - demontovatelný sloupek k bráně 2421.4.20175553
Invertor pro domácí kutily1003.3.2017189196
Koňský pluh obracák - chybějící části 1415.1.20174933
Jak začít se soustružením v domácí dílně4811.1.201786048
Jaké pilové pásy na řezání kovů521.12.20169313
Nákup Inventorovej zváračky Dniprom221.12.20164078
Jakou barvu měly původně zemědělské stroje?720.12.20163133
Ako povoliť zaoxydované skrutky?179.12.201622670
Broušení kotouče z cirkulárky3627.11.2016122526
Kovářství115.8.20163536
Kalení sekery2515.8.201657758
Omicron Gama 160 s použitim na TIG724.7.201618780
Kurz výroby nože?230.6.20162606
Výroba pružné spojky32.5.20164848
Svářečka x invertor1668.12.2015353120
Otevření dveří s rozlomeným jazýčkem1915.9.201537808
Parkside - svářečka z Lidlu 124.9.201547701
Povolovací momenty Loctite - co to koštuje?96.8.20158105
Plazmové řezání921.1.201512779
Prosím poraďte vhodný mazací lis 1020.1.20159910
Výběr malého soustruhu na kov218.1.20156585
KITin 150-170155.1.201523625
Lze hořák ke karmám Mora PO370, 371 použít na propan butan? 64.1.20157192
Lepení kovů1127.10.201422465
Zváračka Gude GE 145W2126.10.201438051
Poraďte invertor7112.9.2014149740
Oprava stolního soustruhu Proma IK – D 40049.9.20145984
Bruska na vrtáky761.9.2014205324
Jaký vrták?1622.7.201420151
Zkušenosti s kotouči GSP123.5.20143202
Oprava ozubení 713.3.201410796
Samostmívací kukla1422.1.201431327
Jak sušit svařovací elektrody rychle?437.1.201487794
Bazicke elektrody4729.12.201356736
Kurz svařování99.12.201311040
Další diskuze: 1, 2, 3, 4  
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů