Příjezdová cesta do svahu

host - 34.2 (?)
23.10.2009 12:46

Nalezl jsem dlažbu Nela 20x20x8cm. Cena není závratná a asi by to šlo rychleji, když je to vlastně dvojnásobný rozměr. Zkusím se podívat po stavebninám v okolí (Chrudimsko). Ještě jednou díky JL za pomoc.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, stavby, bazény a jezírka
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   

host - 123.112 (?), 23.10.2009 5:09

Pane Milane, dovolím si vás ještě trochu vyčerpat  
    Když jsem psal, že sklon vaší cesty není problém, myslel jsem tím samozřejmě "... není problém pro žádný typ dlažby". Můžete tedy použít i výrazně levnější dlažbu, jak uvádí příspěvek nad mým. Např. můj výjezd z garáže je z hladké zámkové dlažby ve sklonu 0,5 m na každý metr. V zimě je to problém vyjít ale auto (Octavia) vyjede bez problému. 
   Pro pojezdové pruhy bych nevolil složité tvary dlaždic (= nepravidelný okraj nebo mnoho půlek). Lepší jsou obdélníky nebo možná "vlnovky", ložené na délku. Dříve uvedený výpočet vycházel z počtu slepeckých dlaždic na paletě. Hladké typy mají větší počet kusů (nejsou na nich výstupky). To je třeba zvážit při návrhu vašeho řešení. Možná uděláte pruhy užší a vydláždíte si nějakou plochu na zahrádce - velmi příjemné a praktické. 
   Ještě rada pro postup práce: pruhy vyznačit provázky a z vnějších stran položit delší prkna, zajištěná zvenku proti posunutí kolíky (nebo do tvrdé půdy zatlouct kramle). Dobře se pak kope, výkop je "jako když střelí", boky se nebortí. Prkna výškově vyrovnat a podle nich srovnat pískové lože. Na rovnání udusaného písku použijte krátké, příslušně široké prkno s vyříznutými rohy - tvar hóóódně širokého T, kde délka nohy = výška dlaždice + výška prkna, šířka nohy = asi o 5 cm užší, než je šířka pruhu. Rovnáte jako beton, tj, táhnout k sobě a zaroveň cik-cak do stran. 
   V nouzi stačí 2 dlouhá prkna. Můžete postupovat po částech, celkovou rovinu určíte napnutými provázky.
   Omlouvám se za vyčerpávající délku a za překlepy. 
Také vám hezký den. JL  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci

host - 34.2 (?), 23.10.2009 12:46

Nalezl jsem dlažbu Nela 20x20x8cm. Cena není závratná a asi by to šlo rychleji, když je to vlastně dvojnásobný rozměr. Zkusím se podívat po stavebninám v okolí (Chrudimsko). Ještě jednou díky JL za pomoc.

Milan

Připojit reakci

host - 123.112 (?), 23.10.2009 21:40

Víte, položit dlaždice už není moc práce, to je potěšení na závěr. Nejhorší je výkop a udusání a srovnání podkladu. Dlažbu pak jen kladete těsně k sobě (dlaždice mají výstupky na vytvoření spár), jde to rychle.
  Tu Nelu bych vám neradil. Dlaždice jsou těžké, nevezme je do jedné ruky, a hlavně nemůžete je vázat takže se snáze rozjedou nebo vmáčknou do podkladu a to pak vypadá nehezky. Navíc velké čtverce v úzkém pruhu působí nudně. "Vlnovky" Viola nebo "kruh a čtverec Marika jsou mnohem pohlednější, zámky je drží pohromadě a je mezi nimi více spár - pneumatika neproklouzne tak snadno, jako na velké hladké ploše. Dobré jsou i větší "3 čtverce" Karina. Cena za m2 je pro všechny typy stejná, takže si vyberte, co se vám líbí. 
  Úplně nakonec by jste měl vyplnit spáry bílým křemičitým pískem - prodávají ho někdy pod označením "slévárenský". Asi ho pro vaší malou plochu nestojí zato shánět, takže dejte na dlaždice zbytek říčního písku z podsypu, pokropte vodou a vzniklou kašičku měťte koštětem po dlaždicích. Jemný písek zateče s vodou do spár, větší kamínky zůstanou nahoře, po uschnutí je zametete.
  Tak to už je snad opravdu všechno, co na toto téma mohu poradit.

Ať se vám dílo podaří a máte z něj dlouho radost. JL    

Připojit reakci

solutan (21) - 224.9 (?), 24.10.2009 9:24
Dlažba je sice pěkná a nejjednodušší. Mám úplně stejný problém. Asi 8 metrů od silnice a stoupání zhruba 80 cm. Všude jsem se vyptával tak na to jedině dlažební kostky a nebo kameny. Protože Vás někdy napadne že si tam postavíte nějakou malou stavbu (sklep, udírnu atd.) a budete potřebovat písek, tak přijede náklaďák s plnou fůrou písku a podřadí do kopce, hrábne na dlažbě a je po ní. 20 tun žádná dlažba ve svahu nevydrží.
Připojit reakci

M13 (2) - 97.44 (?), 24.10.2009 11:25

Je tady několik dobrých rad a několik bludů. Určitě Vám pro pojezd nebude stačit odebrání 15cm ornice a podsypání 10 cm písku. Ono ani nezáleží, jestli máte povrch z žuly, zámkové dlažby či živice. Nejdůležitější je podklad, který musí být velice dobře zhutněn. Pokud máte jílovité podloží, podklad by měl být 40 cm hrubého kameniva, ideálně odděleného od jílu geotextilií. Dospod větší frakce kameniva (můžete použít staré betóny, dlaždice... nikoliv cihly...), nahoru "zakalit" kamenivem 8-16mm. Vše dostatečně zhutnit. Na takový podklad je už úplně jedno, co tam dáte jako finální povrch. A nemusíte se bát, že Vám to Tatra s pískem rozbije. 
Martin

Připojit reakci

host - 123.112 (?), 25.10.2009 2:34

Martine, máte naprostou pravdu. Jen si asi různě představujeme konkrétní situaci v ZAHRÁDKÁŘSKÉ KOLONII, které se dotaz týká. Moje možná mylná představa je, že se jedná o stavbu neblátivé, levné a co nejméně pracné cesty, která by stačila pro odstavení osobního auta. O tamním podloží nic nevím, ale pokud tazatel zatím jezdí po nezpevněném povrchu, tak to asi nebude nijak hrozné. 
  Tatra s pískem v zahrádkářské kolonii - tak to je mimo mojí představivost. Náročnější stavby a zásahy do terénu nebývaly vůbec povoleny, protože zahrádkářská kolonie byla brána jako dočasná záležitost. Proto byly zakázány všechny stavby a teréní úpravy, jejichž odstranění by budoucího uživatele "bolelo". Konkrétní stav ale zná jen tazatel. On se také musí rozhodnout, jestli mu stačí kompromisní "chodník" nebo jestli potřebuje a smí vystavět korektní "silnici". JL  

Připojit reakci

host - 34.2 (?), 26.10.2009 11:18

Máte pravdu JL. Jedná se mi o "stavbu neblátivé, levné a co nejméně pracné cesty".  Nechce se mi totiž investovat desetisíce, když na zahrady zajedu jednou týdně.

Děkuji Vám také za doporučení menších rozměrů dlaždic. Máte pravdu, že by asi auto po větším rozměru snáze "ujiždělo".

Milan

Připojit reakci

Ferda Mravenec (487) - 250.138 (?), 26.10.2009 11:27

Nejlevnější je vysypat to drobným kamením, časem to proroste trávou, takže to vypadá tak trochu jako trávník i bez nějakých travních dlaždic. A osobním autem se to nerozjezdí, mám to prakticky vyzkoušené, měl jsme takto příjezdovou cestu k domu, po které jsme jezdili denně.. A pokud tam budete jezdit jednou týdně a nebudete tam moc jezdit v zimě, tak už to vůbec nerozblátíte.

Připojit reakci

host - 123.112 (?), 27.10.2009 1:55

Co na to kamení říká kosa nebo sekačka ? Nebo ten příjezd vůbec nesekáte? JL

Připojit reakci

Ferda Mravenec (487) - 250.138 (?), 28.10.2009 9:42

Cesta je tam tak už roky, to kamení je prorostené kořínky trávy, že je to úplně pevné, to kamení se nehýbe, takže to sekám bez problémů, žádné kamínky od nože neodletují.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
ZAHRADA.cz
Roubování citrusu18:56
Roubování citrusu18:21
Počasí 202617:57
Roubování citrusu13:39
Zdravotná péče o třešeň13:06
Třešeň Celeste8:07
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty